COM ERA GURB A LA PRIMERA PART DEL SEGLE XX?

Quines carreteres hi havia?

El 1859 la carretera de Barcelona va arribar a Vic i durant aquella dècada va créixer a tot Osona: a Gurb, Manlleu, Torelló, Folgueroles, Roda de Ter, Prats … Uns anys després el ferrocarril va arribar a Vic, així i Gurb i St. Bartomeu també el volien. Com a conseqüència, van començar a reparar la carretera que anava de Gurb a Sant Bartomeu i que connectaria amb la de Prats a Olost. Amb aquesta carretera hi va haver molts problemes a causa del contractista Narcís Alert, però això va ser a la primera part. Més tard es va canviar el disseny de la segona part i finalment passaria al costat de Casanova de l’Argila, Casademunt, Parés, Casadevall, Berenguer i Oms. Amb aquest canvi van sorgir molts problemes i el treball es va aturar durant una dècada.

Quines fàbriques hi havia i on estaven situades?

Només hi havia la Casa Tarradellas i estava situada al mateix lloc que ara.

Hi va haver algun canvi durant la guerra civil?

El 18 de juliol de 1936 va començar la guerra civil i també hi va haver una revolució social a les zones fidels a la república. Els partits polítics d’esquerra i els sindicals més radicals van prendre el control de la situació, mentre que el govern de la república i el govern de la Generalitat estaven desbordats pels esdeveniments. Durant els primers mesos de la guerra civil, la repressió per violència es va refermar contra els eclesiàstics i la gent dels partits polítics de dreta. Calculem que a Osona van morir entre 100 i 200 persones. Hi havia molts morts, homes sobretot. D’altra banda, els primers dies de revolució es van cremar totes les esglésies incloses St. Roc. Sant Andreu de Gurb va ser cremat el dia de Sant Jaume; Sant Esteve de Granollers també va ser totalment destruït. Moltes masies es van omplir de gent.

Tipus d’indústria %

Hi havia 400 empreses, 128 explotacions ramaderes i la resta eren relacionades amb mecànica, construcció, electrònica, farmacèutica i tèxtil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *