MALARS

Història:

Va ser una de les primeres fàbriques de la regió. El 1827, Gaspar Molas va sol·licitar una nova concessió per augmentar la producció de card de cotó. El 1837 les instal·lacions van ser cremades pel carlista Tristany. La fàbrica es va rehabilitar i constava de dos edificis i algunes cases amb maquinària hidràulica amb rodes de fusta. Dècades després, es van utilitzar turbines. Hi ha una data al llindar d’una porta del 1780, possiblement indicant la fundació de l’antiga farina i draperies. El 1996 va ser comprada pels germans Serra de Banyoles per 46 milions en una subhasta.

Tipus de companyia:

Empresa tèxtil formada per 25 residències i la fàbrica. També hi havia una església, una botiga d’empresa, una fonda i una escola.

Evolució:

El 1963, dalt d’un turó, i a pocs metres de l’antiga, es va construir la nova fàbrica, a causa del fet que l’antiga fàbrica estava inundada cada vegada que s’aixecava el riu. Aquesta nova fàbrica es va tancar el 1996, però el 1999 Diemen la va comprar. La colònia es troba en males condicions. Des del 1990 no hi ha hagut cap tipus de manteniment.

Com és aquesta empresa actualment? Quants treballadors té?

En realitat està tancat, però en el passat va arribar a tenir 75 treballadors i de 60 a 150 telers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *